Kreativitetsforskere på Aalborg Universitet Christian Byrge og Søren Hansen

AAU og Blachman på skoleskemaet

Da Thomas Blachman i ”Blachman på skemaet” på DR TV forsøgte at bevise, at undervisning i kreativitet i folkeskolen skaber kreative elever, fik han assistance fra forskere fra Aalborg Universitet.

Mere kreativitet i skolen, tak

Udgangspunktet for tv-udsendelserne, som blev vist på DR TV i april, var Blachmans vision om at styrke det kreative potentiale hos børn og unge allerede i folkeskolen, så det danske uddannelsessystem bliver gearet til at generere en ny kreativ generation. 12 dage fordelt over seks uger fik han til at bevise, at eleverne i ottende klasse på Frydenhøjskolen i Hvidovre kunne blive mere kreative gennem undervisning.

Hentede hjælp på Aalborg Universitet

Til at klæde klassens lærere på til at understøtte Blachmans ideer om kreativitet kontaktede DR kreativitetsforskerne Søren Hansen og Christian Byrge fra Aalborg Universitet. De to forskere har arbejdet med kreativitet på forskellige uddannelsesniveauer gennem mange år og står bl.a. bag Creative Genius-uddannelsen.

Kreativitet giver gladere elever

Gennem deres forskning har Søren Hansen og Christian Byrge udviklet en undervisningsmodel og et træningsprogram i kreativitet til brug i skolen. Modellen og programmet gør børn mere kreative i deres tænkning og hjælper dem til at være mere fokuserede i undervisningen. Børnene kan lettere være sig selv uden frygt for at falde uden for fællesskabet. De får en bedre skolegang, fordi der bliver højt til loftet i klassen, og fordi de lærer at bruge deres kreativitet til at finde nye veje gennem det faglige. Med andre ord: De tør og vil mere.

Klædt på til kreativitet

For at lærerne kunne løfte den pædagogiske opgave lærte Søren Hansen og Christian Byrge dem op og udarbejdede en 8-ugers undervisningsplan til eleverne. I undervisningsplanen indgik bl.a. undervisningsmodellen Creative Platform Learning samt 200 træningsøvelser og kreativitetstræningsspillene “Mix”, "Skitse” og “Ide”, som er udviklet af de to forskere. Daglig undervisning i disse materialer fungerede som motor for, at eleverne udviklede kreative færdigheder. Selve brugen af dem i undervisningen blev imidlertid ikke vist i tv-udsendelserne.

Lektor Søren Hansen
Tlf.: 2045 8394